26.05.2001
ÖZEL
Selam eder çok harika bir site oluşturduğunuz için kutlarım.
Sayfanızda Orkun yazı fontunu gördüm ve kullanmaktayım. Ben programcıyım. Yaptığım bazı programlarda Orkun fontunu kullanabilir miyim?
Su anki çalışmam Göktürk yazısı, Osmanlıca kelime işlemci üzerine. Ben Türkolog değilim ama bir katkım olsun isteğiyle güzel bir kelime işlemci yazmak istiyorum ve programı genişletilebilir şekilde oluşturuyorum. İleride Uygur fontu ve Bağımsız Türk devletlerinin kullandığı fontları da ekleyeceğim. Şu an Osmanlıca font sorunuyla uğraşmaktayım. Farsça, Kürtçe ve Urduca fontlardan Osmanlıca font oluşturma problemiyle uğraşmaktayım. Acaba siz bu şekilde Osmanlıca bir fonta sahip misiniz? Yardımcı olabilir misiniz?
Hoşçakalın.
* * *
27.05.2001
Azîzim,
Otağımızda gördüğünüz Orkun yazısı fî-sebîl-illâh yapılmış ve herkesin hizmetine sunulmuştur. Bu fontları siz de kullanabilirsiniz.
Font çalışmalarınızda size başarılar dileriz. Öncelikle Osmanlı döneminde kullanılan yaygın birkaç hattın her biri için ayrı bir font düzenlemeyi düşünüyor iseniz işinizin zor olacağını söyleyebiliriz. Ama düzenleyeceğiniz fontlar Osmanlı’da çok yaygın olan sülüs, nesih veyâ bunların karışımı ile Osmanlı hattatları tarafından yapılmış olan icâzet hatlarından sâdece biri ise o zaman iş az da olsa kolaylaşır. Ancak bu defâ da klavyenizdeki tuşların çok tasarruflu ve akıllıca kullanımı gerekebilir. Eski yazıda harflerin büyük ve küçük olarak ayrı iki şekli bulunmadığından klavyenizde “şift” ve “kaps lok” tuşlarını ayrı maksatlar için kullanma şansınız olacaktır. Ama diğer taraftan da eski yazımızda meselâ üç ayrı “s” imi bulunduğu ve bunların her birinin, kelimenin başında, ortasında ve sonunda ayrı şekillerde yazıldığı göz önüne alınırsa “klavyenin tasarruflu kullanılması” dememizdeki maksat anlaşılacaktır.
Acemce’nin ve Urduca’nın kendilerine has harf şekillerinin veyâ fontlarının bulunduğu muhakkaktır. Ancak Kürtçe font diye son zamanlarda internet ortamına sokulmaya çalışılan fontlar, Acem fontlarında yapılan ufak tefek değişikliklerle meydana getirilmişlerdir. Olmayan ya da toplanıp üç ayrı şekilde oluşturulan ve üç ayrı şekilde konuşulan bir dilin alfabeye de harfe de gereksiniminin olmayacağı kanaatindeyiz.
Tavsiyemiz şudur ki, yapacağınız fontları “softi” adlı program ile hazırlayınız. Bu programı arama araçlarıyla bulup kolayca bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sonra icâzet hattının harflerinin kelime başında, ortasında ve sonunda nasıl şekillendiklerinin resimlerini bulup bu şekilleri softide çiziniz. Bu çizimlerle yapılan harflerin, klavyenin hangi tuşu ile yazılmasının doğru olacağını da iyice düşünüp onları tuşlara yönlendiriniz.
Tanrı yardımcınız olsun.
Tonyukuk